Uyku Apne Hastalığı Ve Horlamanın Tedavisinde Hayaller

Uyku apne hastalığnın dünyada yaklaşık 450 milyon kişinin hayatını tehdit ettiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Arman Afrashi,  basit horlamada özellikle orta yaş üzerindeki erkeklerde hasta sayısının bunun kat be kat üzerinde olduğunu söyledi. 

Uyku apne hastalığının tedavisinin yaklaşık 70 yıldan beri yapıldığını belirten Op. Dr. Arman Afrashi, “ Bu zamana kadar hastalığın tedavisinde değişik yöntemlerle başarı sağlanmaktadır. 1980’lerin ortasına kadar ana tedavi yöntemi cerrahi olup KBB hekimleri tarafından yapılmaktaydı. 1986 yılında Dr. Collin Sullivan tarafından icat edilen Papterapi yöntemi ise zaman içinde öncelik kazansa da hastaların yaklaşık yüzde 65’inde başarılı olamadı. Yani hastaların büyük bir kısmı bu tedaviyi ya baştan reddetti veya kısa bir süre kullandıktan sonra bıraktı. Papterapi’nin hastalar reddedilmesinin birçok nedeni mevcut. Bu yöntem aşırı kilolu veya yaşlı hastalar tarafından daha kolay kullanılabiliyorken gençler ve orta yaşlı hastalar tarafından tercih edilmiyor” dedi. 

Alternatif Yöntemler

Merkezi apne hastalığında Papterapi’nin tek tedavi yöntemi olarak kabul edilirken tıkayıcı uyku apne hastalığında alternatif yöntemlerin mevcut olduğunu belirten Op. Dr. Afrashi, “ Uyku cerrahisi, pozisyonel terapi, ağız apereyleri gibi alternatif yöntemler hastaların yüzde 65’inin başvurabileceği yöntemlerdir. Bu da yaklaşık 300 milyon hastayı ilgilendirir. Basit horlama ise evlilikleri zorlaştırıp kişinin tatilini ve uzun yolculuklarını zehir etmektedir. Ayrıca askerler gibi nöbet tutmak zorunda olan veya koğuşlarda yaşamak zorunda olanların hayatını zorlaştırmaktadır” dedi. 

Bilimden Uzaklaşmayın

Hastalara da tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Afrashi, tedavide bilimden uzaklaşmamaları gerektiğini söyledi. Op. Dr. Afrashi, “ Bu kadar önemli sorunları olan bir kitleyi kandırıp onlara hayali ürünler satmak isteyen olmaz mı? Para kazanmak isteyenler bu insanlara neler satıyorlar? Boyun bantları, özel yastıklar, horlamaya karşı yüzük, buruna takılan malzemeler, burun spreyleri vs. Bilinçli bir hasta hastalıkların tedavisinin sadece bilimle mümkün olduğunu bildiği için bu tip maskaralıklara prim vermezken bilinçsiz hasta ‘’belki iyi gelir’’ veya ‘’inşallah kurtulurum’’ düşüncesiyle internette satılan bu tip ürünleri alır. Sonuç alması mümkün olmadığı için kandırılmış olarak ortada kalır. Bu yüzden uyku apne hastalığı veya horlamanız varsa size yardım edecek olanın sadece bu konuda bilgili olan hekimler olduğunu bilmenizde yarar var” dedi. 


Tasarım Has Ajans